Jag heter Ove

+46 76 177 59 55

info@jagheterove.nu

Namnet Ove

Ove som namn har ett danskt ursprung och blev efter 1800-talet vanligt i hela Sverige.

 

Namnets betydelse är omtvistat, i Danmark menar man att det har samma ursprung som Åge, medan man i Sverige oftast hävdar att det har sitt ursprung i det fornnordiska Agh - egg, men det kan även ha sitt ursprung i ordet agi- oro, fruktan. I Danska uttalas Åge nästa likadant som Ove (man uttalar inte g).

 

Ove var ett modenamn på 1940-talet men idag får knappt några barn namnet annat än som andranamn.

 

Nuförtiden används namnet Ove i nästa alla fall som något negativt och man blir indirekt stämplad med vissa egenskaper som man inte har och i vart fall inte vill ha. Det började med Galenskaparnas film där en kvinnan, lätt förvirrad, desperat uttryckte att ”jag vill att han ska heta Ove” om sitt kommande barn som om det var något bara just en desperat kvinna skulle önska.

 

Sen har det bara fortsatt med Ove Sundberg, boken "En man vid namn Ove", utvecklingsstörde Ove i Jägarna följt av mängder av artiklar, tyckanden och tänkanden om just oss "Ovar".

 

Jag samlar på hur namnet Ove används för det är ju samtidigt lite kul samtidigt som det är ett fenomen. Men visst är det så att en Ove alltid vet allt och bäst! Se mer om detta nedan!

Artiklar

Snille spekulerar

En Ove som vet allt.

Läs artikeln

”Hurra! Äntligen ska 'En man som heter Ove' dö!"

Trist att behöva dö!

Läs artikeln

Fogden tvingar Ove att para sig - igen

En Ove måste ligga på topp.
Läs artikeln

Artikel 4 om namnet Ove

Lilla Berlin av Ellen Ekman.

Läs artikeln